Oriëntatie-fase: Kennismaken en stage
Na ontvangst van je CV en motivatie nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek op ons bestuurskantoor.
Vervolgens bieden we je een oriëntatiestage aan van drie dagen op een of twee van onze dertien scholen.
Daarna volgt een beslissingsgesprek op ons bestuurskantoor waarin we je ervaringen van je oriëntatiestage, je opdrachten en feedback van de school bespreken.
Voorbereidings-fase: Geschiktheidsonderzoek
Je schrijft je in bij een PABO van jouw keuze en meldt je aan voor het geschiktheidsonderzoek. Deze aanmelding wordt door ons ondertekend.
Je krijgt, voor maximaal drie maanden, op een van onze scholen een betaalde functie als leraarondersteuner voor maximaal één dag in de week. Dit biedt jou de kans om zoveel mogelijk ervaring op te doen en je zo goed mogelijk voor te bereiden op het geschiktheidsonderzoek.
Het geschiktheidsonderzoek
Het geschiktheidsonderzoek (assessment) voor zij-instromers is erop gericht om vast te stellen of mensen van buiten het onderwijs geschikt zijn om als leerkracht te gaan werken. Het geschiktheidsonderzoek ziet er op de meeste PABO’s hetzelfde uit, met hier en daar een klein verschil, en bestaat meestal uit de volgende onderdelen: de rekentoets (WISCAT), het samenstellen van een portfolio, het uitvoeren van een praktijkles, een reflectiegesprek en een criterium gericht interview. Het onderzoek wordt afgesloten met een Beoordeling en Advies, uitgevoerd door twee assessoren van de PABO. Wij (OA) hebben geen invloed op de uitkomst van dit geschiktheidsonderzoek.
Mocht de uitkomst van het geschiktheidsonderzoek niet voldoende zijn dan nemen we helaas afscheid van elkaar. Je kunt er dan nog wel voor kiezen om de deeltijd variant te volgen aan de PABO. Dan heb je de mogelijkheid om twee jaar te studeren en stage te lopen.